Projektjeink
Szekszárd – Bátaapáti
2010. júl. 2. A bejegyzés szerzője: Rákóczi Gábor 0
Szekszárd – Bátaapáti

“Apathi”-t, ,i középkori “monostori föld”-et 1903 óta nevezik Bátaapátinak. A település a 150 éves török uralom idején elnéptelenedett, 1730-tól a Mercy, majd az Apponyi földesúri család németországi evangélikus jobbágyokat telepített ide. A falu az 1780-as években már ezernél több lakost számlált. Az 1781. évi türelmi rendelet engedélyezte számukra egyházközség szervezését és templom építését. A kőből és téglából készült későbarokk evangélikus templomot 1789-ben szentelték fel. A 28 méter magas, sisakos tornyú, 23×13 méter alapterületű épület 600-700 személy befogadására alkalmas. Két harangja Fischer János pécsi műhelyéből való. A templomot fokozatosan és igényesen felszerelték toronyórával, orgonával; a szószékoltárt Wits István akadémiai festő művével díszítették. A 215 éves műemlék jellegű templom változatlanul őrzi eredeti berendezését, díszes karzatát. A templom karbantartásáról a gyülekezet rendszeresen gondoskodott (felújították 1820-ban, 1897-ben, 1905-ben). Az 1906-ban kitelepített németek és leszármazottaik adományaiból kicserélték a tetőszerkezetet és bevezették a villanyáramot. Bátaapáti egykori és mai lakói számára a hajdani “erős vár” az összefogás jelképe.

Két jelentős fejlesztés zajlik Tolna megyében a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. beruházásában. Pakson a Kiégett Kazetták Átmenti Tárolóját bővítik, Bátaapátiban a kis- és közepes aktivitású hulladék tárolót. Utóbbi elsőbbséget élvez az RHK feladatai között – mondta dr. Hegyháti József ügyvezető igazgató. Mint összegezte, egy éve fogadóképes az átmeneti tárolóként funkcionáló felszíni létesítmény. A föld alatt is folyik a munka, öt kilométernyi folyosót tártak fel.

A két, nagyjából 1700 méter hosszú lejtősakna már elkészült az összekötő vágatokkal együtt. Jelenleg a tároló tér és az ahhoz tartozó egyéb térelemek kialakítása zajlik. – Nem állunk rosszul, de bizonyos geológiai tényezők okoznak némi csúszást – mondta dr. Hegyháti József. Hozzátette, hogy a közbeszerzésre vonatkozó változások is hátráltatják őket, így a földalatti tároló várhatóan 2011-re készül el. Ez nem okoz gondot, hiszen a felszíni létesítmények fogadni tudják a paksi hulladékot, mondta.

Hozzászólás